Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ενα σπιτακι για μια γατα παντοτε χρειαζεται

    ΈΝΑ ΣΠΙΤΆΚΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΓΆΤΑ ΠΆΝΤΟΤΕ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ
Αν αγαπάς  τη γάτα σου απόδειξέ το.  Βρείτε  χαριτωμένα  γατόσπιτα για να της χαρίσετε ατέλειωτες ώρες ύπνου και χουζουριού. Συνήθως οι γάτες διαλέγουν  κάποια ήσυχη θέση που τους επιτρέπει να παρακολουθούν,  να ξαπλώνουν και να κοιμούνται.

Κάθε γάτα αξίζει  ένα ιδιαίτερα χαριτωμένο  μοδάτο σπιτάκι  που θα ταιριάζει  απόλυτα στο δικό μας χώρο χωρίς να χαλάει τη διακόσμησή μας.  Μπορείς να πάρεις μερικές ιδέες για το σπίτι-όνειρο κάθε γάτας.

 
 
Στις  γάτες αρέσει να κάθονται και να κοιμούνται σε χαρτόκουτα αλλά κανένας δεν θέλει σε κοινή θέα ένα άσχημο κουτί από χαρτόνι στο χώρο του.  Αφήστε λοιπόν τη γάτα σας να αισθανθεί σαν βασιλιάς  στα άγρια σύνορα με αυτό το σπιτάκι φτιαγμένο από χαρτόνι και ζωγραφισμένο με καφέ μπογιά σαν κορμούς δέντρων. Ένα μικρό χαλάκι-προβιά έξω από αυτό για να παρακολουθεί  και ένα αντίστοιχο μικρό μαξιλαράκι μέσα για να κοιμάται.



 
 
Μία φυσική φωλιά για τη γάτα μας. Το  ψεύτικο πλαστικό αυτό  κούτσουρο  που  είναι  απόλυτα στεγανό ,  μεταφέρεται  και στην αυλή μας χωρίς κίνδυνο η γατούλα να βραχεί.   Θα αισθάνεται ασφαλής  στον οικείο δικό της χώρο  απολαμβάνοντας παράλληλα τον υπαίθριο χώρο. Ένα μαξιλαράκι στη βάση θα βοηθούσε να είναι πιο άνετη στο χουζούρι της.



 
 
Εδώ  έχουμε ένα από τα πιο μοντέρνα γατόσπιτα.  Η κατασκευή αυτή μπορεί να είναι από  χοντρό χαρτόνι ή ξύλο  σε σχήμα πυραμίδας με άνοιγμα  σε σχήμα εξαγώνου.  Ζωγραφισμένο  με ασπρόμαυρες  κάθετες, οριζόντιες  και λοξές ρίγες είναι   απόλυτα chic και trendy,  ιδανικό  για τη γάτα ενός υπερσύγχρονου διαμερίσματος.



 
 
 
 
Μία φωλιά για τα μικρά γατάκια μας.  Εξοικονομεί χώρο και μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερες από μία γάτες. Μια υφασμάτινη κατασκευή  όπου φτιάχνουμε ορόφους με ξύλινο πάτωμα έχοντας  αφήσει μια στρογγυλή τρύπα  για να γίνεται η αναρρίχηση των γατιών  εσωτερικά. Στρογγυλά και τα ανοίγματα  του κάθε επιπέδου για να χαζεύουν την κίνηση.  Μπορούμε να το κρεμάσουμε από το τελείωμα μιας πόρτας, επιτρέποντας στα αγαπημένα μας γατάκια να μπαινοβγαίνουν όσο εμείς πηγαινοερχόμαστε.



 
 

Τα σπιτάκια αυτά είναι σε σχήμα κεφαλιού γάτας. Τα διαλέγουμε σε  ένα ζωηρό χρώμα που θα ταιριάζει με τη δική μας διακόσμηση  και που σίγουρα ταιριάζουν σε οποιοδήποτε σύγχρονο χώρο.  Ένα φουσκωτό μαλακό  μαξιλαράκι στο εσωτερικό επιβάλλεται  για  την άνεσή της.  Ιδανικά για μεγαλόσωμα γατιά.


Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014


Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΓΑΤΩΝ


 Μάθετε την ηλικία της
Η ηλικία της γάτας σας δεν αποτελεί απλώς έναν αριθμό. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη φροντίδα της υγείας της. Τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της ζωής τους τα γατάκια έχουν πολύ συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες. Πολλοί εκτροφείς, δεν δίνουν για υιοθεσία τα γατάκια τους αν δεν συμπληρώσουν τις 10 έως και 12 εβδομάδες. Εάν λοιπόν βρεθείτε με ένα γατάκι μικρότερο των 8 εβδομάδων, αμέσως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ώστε να σας δώσει εξειδικευμένες οδηγίες.
2) Αναζητήστε έναν αξιόπιστο κτηνίατρο
Εάν δεν έχετε ήδη γιατρό που να εμπιστεύεστε, ζητήστε τηλέφωνα από φίλους & γνωστούς που ξέρετε ότι φροντίζουν τα ζώα τους. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε και κάποιον εκτροφέα ή μέλος φιλοζωικής οργάνωσης.
3) Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στον κτηνίατρο
Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο κτηνίατρος θα ελέγξει για τα καθιερωμένα θέματα υγείας (πιθανές γενετικές ανωμαλίες, παράσιτα, λευχαιμία της γάτας). Το πρώτο ραντεβού όμως, αποτελεί και ευκαιρία να κάνετε όλες τις ερωτήσεις που πιθανόν σας αγχώνουν. Ορισμένες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε είναι οι εξής:
 
Τι τροφή να επιλέξω για τη γάτα μου; Πόσα γεύματα να της δίνω;
Πώς μπορώ να ελέγχω για παράσιτα όπως ψύλλους ή τσιμπούρια; Πώς αντιμετωπίζονται;
Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα εμφάνισης κάποιας ασθένειας;
Πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να φέρω σε επαφή τη γάτα μου με άλλα ζώα; Πώς θα πρέπει να γίνει η γνωριμία;
Πότε πρέπει να έρθω για το επόμενο ραντεβού;
Πρέπει να στειρώσω τη γάτα μου; Σε τι ηλικία μπορώ να το κάνω;
Είναι καλύτερα για τη γάτα μου να μένει εντός ή εκτός σπιτιού;
4) Αγοράστε ποιοτική γατοτροφή
Η διατροφή της γάτας δεν είναι θέμα τόσο απλό. Τα μικρά γατάκια σε ανάπτυξη χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις ενήλικες γάτες. Γι' αυτό συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο & μην προσπαθήσετε να της δώσετε τίποτα χωρίς τη συγκατάθεσή του. Πολλές τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση έχουν ελάχιστη θερμιδική αξία για τις γάτες. Ορισμένες δε, μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Η τροφη των γατων

Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΑΤΩΝ

 

Μια γάτα που βγαίνει έξω τακτικά έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις ενέργειας, περίπου 70 θερμίδες/κιλό/ημέρα. Η ανάγκη αυτή αυξάνεται σύμφωνα με το χρόνο που περνά έξω από το σπίτι, την έκταση χώρου που είναι διαθέσιμος και το εύρος των κλιματικών αλλαγών καθ' όλο το έτος. Ωστόσο, η διατροφή της γάτας δεν ρυθμίζεται μια για πάντα: πολλές από τις γάτες που θεωρούνται "εξωτερικού" χώρου, γίνονται πραγματικά "σπιτόγατες" όταν έρχεται ο χειμώνας!

Μια ενήλικη γάτα, που ζει μέσα στο σπίτι, καταναλώνει περίπου το 30% του χρόνου της, όταν είναι ξύπνια, γλείφοντας το τρίχωμά της. Οι τρίχες που καταπίνει αποβάλλονται από το έντερο, αλλά αυτή η δραστηριότητα καλλωπισμού αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για το σχηματισμό μαζών από τρίχες στην πεπτική οδό. Η φυσική αποβολή των τριχών αυτών μπορεί να διευκολυνθεί ενεργοποιώντας την εντερική μετάβαση με τροφή εμπλουτισμένη με μη ζυμώσιμες ίνες. 

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η γάτα (Felis catus - Αίλουρος η γαλή) είναι ζώο που ανήκει στην οικογένεια των Αιλουροειδών. Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο ζώο. Ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.[2][3]
Δεινός θηρευτής, η γάτα κυνηγά πάνω από 1.000 είδη ζώων για τροφή. Μπορεί να εκπαιδευτεί ώστε να υπακούει σε απλές διαταγές. Οι γάτες επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μαθαίνουν να χειρίζονται απλούς μηχανισμούς, όπως πόμολα πόρτας. Τα ζώα χρησιμοποιούν μια ποικιλία φωνών και ένα είδος γλώσσας του σώματος που τους χρησιμεύει στη μεταξύ τους επικοινωνία. Τα νιαουρίσματα, τα γουργουρίσματα και τα μουγκρίσματα είναι από τους πιο γνωστούς τρόπους επικοινωνίας.[4] Το 1906 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Φίλων της Γάτας (Cat Fancier's Association, αρκτικόλεξο CFA).[5]
Στην Κίνα οι γάτες εκτρέφονται με σκοπό το εμπόριο της γούνας τους. Το γεγονός ότι στοιβάζονται σε κλουβιά και θανατώνονται[6] έχει προκαλέσει αντιδράσεις από φιλοζωικές κυρίως οργανώσεις[7] παγκοσμίως .
Μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι η γάτα εξημερώθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, όπου θεωρούνταν ιερό ζώο.[8] Ωστόσο, τα αποτελέσματα έρευνας του 2007 έδειξαν ότι η καταγωγή όλων των κατοικιδίων γατών πιθανώς ανάγεται σε πέντε αφρικανικές αγριόγατες (Felis silvestris lybica) που έζησαν στην
Εγγύς Ανατολή γύρω στο 8000 π.Χ